ساختار list ها
listها دنبالههای منظم هستند که میتوانند تایپهای متفاوتی را به خود بگیرند. با توجه به اینکه لیستها دنبالههای منظم هستند، میتوان با Indexing و Slicing بخشی از آن را جدا کرد.
Indexing
Indexing در لیستها به این شکل میباشد که ابتدا نام لیست مورد نظر را مینویسیم، سپس [] را جلوی اسم لیست قرار میدهیم و اندیس المان مورد نظر را داخل [] مینویسیم.
slicing
Slicing در لیستها به این شکل میباشد که ابتدا نام لیست را مینویسیم، سپس [] را جلوی اسم لیست قرار میدهیم، سپس عدد اول که اندیس شروع و عدد دوم که اندیس پایان و عدد سوم که گام میباشد را داخل [] مینویسیم. نکته مهم این است که لیست تا عدد اندیس پایان، برش میخورد و خود اندیس پایانی را شامل نمیشود.
concatenate کردن دو list
اگر بخواهیم دوتا لیست را در کنار هم قرار دهیم به عبارت دیگر با هم ترکیب کنیم می توانیم دوتا لیست را با هم جمع کنیم که در این صورت ترتیب اسم لیستها در نحوه قرار گیری المانها اهمیت دارد. یعنی المانهای لیستی که اول قرار میگیرد در هنگام ترکیب نیز اول لیست میباشند.
جایگزین کردن کاراکترها در list
ابتدا اسم لیست را نوشته سپس [] را در مقابل اسم لیست مینویسیم. شماره اندیس المانی که میخواهیم جایگزین کنیم را داخل [] مینویسیم و در نهایت مساوی با مقدار مورد نظر که میخواهیم جایگزین المان قبلی شود، میگذاریم.
متدهای list در python
python دارای تعدادی متد داخلی است که از آن برای کار با list استفاده میشود. در ادامه به معرفی چندتا از متدهای معروف در لیست میپردازیم.
متد ()append: اگر بخواهیم یک المان را به انتهای لیست اضافه کنیم از این متد استفاده میکنیم. به این صورت که در داخل پرانتز المان مورد نظر را مینویسیم.
متد ()insert: اگر بخواهیم مقدار خود را در مکانی که خودمان میخواهیم درج کنیم، از این متد استفاده میکنیم. متد ()insert دو آرگومان میپذیرد، آرگومان اول شماره اندیسی است که میخواهیم در آنجا مقدار را وارد کنیم و آرگومان دوم خودِ مقدار است.
متد ()pop: برای خارج کردن یک المان از لیست از این متد استفاده میکنیم. به این صورت که شماره اندیس المان مورد نظر را داخل پرانتز مینویسیم. اگر در داخل پرانتز چیزی ننویسیم به صورت پیشفرض المان آخر حدف میشود. این متد return دارد به این معنی که المانی که حذف میشود را می توانیم در متغییر دیگر ذخیره کنیم.
متد ()remove: برای حذف کردن با استفاده از مقدار، از این متد استفاده میکنیم. تفاوت این روش با متد pop در این است که در متد pop حذف کردن به وسیله اندیس صورت میگیرد ولی در متد remove حذف کردن با خود مقدار صورت میگیرد.
متد ()sort: برای مرتب کردن المانهای یک لیست از کم به زیاد از این متد استفاده میکنیم.
متد ()reverse: برای معکوس کردن المانهای یک لیست از این متد استفاده میکنیم، به این صورت که المانها از آخر به اول نوشته میشوند.
اگر یک لیست را بخواهیم از بزرگ به کوچک مرتب کنیم ابتدا لیست را sort میکنیم، سپس لیست را reverse میکنیم.
برای آشنایی بیشتر با متدها در istا ها میتوانید به دوره جامع آموزش زبان برنامهنویسی پایتون آکادمی رسا مراجعه کنید.